top of page

D-vitamiini ja urheilu

Mikroravinteiden eli vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävä saanti on välttämätöntä optimaaliselle terveydellemme, sillä kaikilla näillä on tarkka tehtävä kehomme toimintojen ylläpidossa. Näihin tehtäviin lukeutuu mm. kasvu, immuunipuolustusjärjestelmän ylläpito, aivojen kehitys sekä moni muu tärkeä tehtävä (1)(2)(3)

Vitamiinien ryhmä jaetaan vesiliukoisiin ja rasvaliukoisiin vitamiineihin.

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka -toisin kuin muut vitamiinit- toimii hormonien tapaan. D-vitamiinin saattaminen aktiiviseen muotoonsa steroidihormoni kalsitrioliksi, sen täytyy läpikäydä kaksi muutosvaihetta (4)(5). Auringon UVB-valon vaikutuksesta D3-vitamiinia eli kolekalsiferolia muodostuu ihossa 7-dehydrokolesterolista.

Kolekalsiferolia on mahdollista saada myös ravinnosta syömällä kalaa, kananmunia ja täydennettyjä maitotuotteita sekä täydentämällä itse ruokavaliota D- vitamiini lisällä. Optimaalisin tapa olisi saada päivittäinen D-vitamiini annos auringonvalosta, sillä suurin osa UVB-säteilyn myötä iholle syntyvistä steroleista on inaktiivisia (kolekalsiferolia ei synny liian suuria määriä)(6). Suomen leveyspiirillä tämä on kuitenkin mahdotonta, sillä Suomessa auringonvalon voidaan laskea olevan tehokkaimmillaan huhti- ja syyskuun välisenä aikana, joten kesällä ihossa muodostunut kolekalsiferolivarastot eivät riitä millään koko talvikaudeksi (7).